Cranio-sacraal-therapie    

opent een wereld waarin het oorspronkelijke potentieel van je lichaam wordt aangesproken. De technieken die ik daarbij toepas zijn uitermate zacht zodat je lichaam zelf het tempo kan bepalen waarop iets gebeurt. Deze traagheid helpt om je te kunnen openen. Er ontstaat een veilige en respectvolle sfeer waarin niets hoeft maar alles kan.

Door deze diepe ontspanning waar je tijdens een sessie in terecht komt valt de splitsing tussen lichaam en denken weg en voel je de eenheid van allebei. Van daaruit ontstaat er genezing van je hele systeem. Pijn wordt zachter, je gedachtes rustiger, je lichaam begint te stromen, je voelt je vrijer en vitaler. Wat moeilijk is voor te stellen met je denken gebeurt helemaal van zelf op het moment dat je lichaam met zo veel liefde en aandacht wordt aangeraakt.

Hoe werkt Cranio-sacraal-therapie

Cranio-sacraal-therapie is meer dan honderd jaar geleden vanuit een specialisatie van Osteopathie ontstaan. Sinds dien heeft het zich tot een geheel zelfstandige therapievorm ontwikkeld die veel meer is dan alleen een combinatie van fysieke technieken. Met cranio-sacraal-therapie worden klachten holistisch bekeken en elke klacht op haar fysieke en mentale aspecten onderzocht en behandelt. Centraal staat daarbij de nieuwsgierigheid, openheid en bereidheid van de cliënt om bewust te worden van deze onderliggende aspecten.

De oorspronkelijke basistechnieken van cranio-sacraal-therapie zijn gebaseerd op het werken met het hersenvocht. Hersenvocht wordt in je hoofd (cranium) geproduceerd en voorziet (zenuw)cellen van alle belangrijke voedingsstoffen en voert afvalstoffen af in je lymfesysteem. Het stroomt vanuit je hoofd via de wervelkolom richting je heiligbeen (sacrum) en terug. De puls van deze stroming is in een heel subtiel ritme te voelen, het zogenaamde cranio-sacrale-ritme. Door aanraking wordt dit ritme zacht beïnvloedt en stimuleert zodat blokkades verdwijnen en het hersenvocht weer optimaal kan stromen.

Voor wie is Cranio-sacraal therapie?

Cranio-sacraal-therapie is geschikt voor

 • Iedereen die lichamelijke of mentale klachten op een holistische en natuurlijke manier wil benaderen.
 • Personen die (chronische) pijn- en spanningsklachten hebben die wetenschappelijk niet verklaarbaar zijn.
 • Baby’s die onrustig zijn, slaapproblemen hebben of andere symptomen van ongemak tonen.
 • Iedereen die geïnteresseerd is in zijn of haar innerlijke processen en open is om deze te onderzoeken om zo meer bewustzijn te creëren.
 • Iedereen die van zachtheid en stilte houdt en op zoek is naar verdieping in het leven.
 • “Tijdens de sessies bij Johanna ontdek ik steeds nieuwe dingen over mezelf. Deze inzichten helpen me in het dagelijks leven om beter te kunnen ontspannen en vrijer op situaties te reageren.”
  — Regina
 • "Door goed naar je te luisteren legt Johanna letterlijk de vinger op de gevoelige plek. Ze gaat voor kwaliteit, bij haar ben je in goede handen. Een aanrader!"
  — Sjef
 • "Johanna kan goed luisteren, verbanden leggen en is heel sensitief. Ze heeft een fijne techniek waardoor haar aanraking prettig voelt."
  — Corinne
pic